Podobne
menu      nanann *NanAnn
menu      babka lancetowata tabletki anty
menu      babka piaskowa ile kalorii
menu      Babka z masą makową
menu      babka lancetowa"" wiki
menu      babka zwyczajna i lancetowata
menu      Babka piaskowa jak od mamy
menu      Babka Medica pediatra

nanann *NanAnn

Temat: Babka majonezowa
Babka majonezowa
Szybkie i proste do wykonania ciasto!

Składniki:

* 5 jaj
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* zapach cytrynowy
* 4 czubate łyżki majonezu

Przepis: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, później żółtka. Wszystko wymieszać łyżką, dodać majonez i wymieszane wcześniej ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać zapach cytrynowy.
Upiec.

Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=400654



Temat: Sękacz w formie
Sękacz w formie

Składniki:
* 150 g maki pszennej (ok. 1 szklanki)
* 100 g mąki ziemniaczanej
* 250 g masła
* 7 jajek
* 200 g cukru pudru
* cukier waniliowy
* 50 g migdałów
* ew. 1 łyżka rumu

Sposób przyrządzania:
Postanowiłem podać Wam przepis na uproszczonego sękacza, pieczonego w tortownicy lub w okrągłej formie z kominkiem. Sękacz jest pysznym ciastem i jak pisałem doświadczone gospodynie potrafią upiec cudo o wysokości metra i więcej. Sam jednak cierpnę na myśl, ze trzeba wprawnie kręcić wałkiem, oblewać go ciastem, zbierać resztki na blachę i jeszcze postawić na stole, coś co będzie przypominało cudnej urody drzewko z gałązkami, sękami i korą brzozową. Możemy upiec sobie takiego sękacza w naszym piekarniku. Uprzedzam jednak, że i tak wymaga czasu i pieczołowitości. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dolewamy roztopione i przestudzone masło. Dodajemy obrane i zmielone migdały, ew. rum i przesiane obie mąki. Dokładnie ucieramy ze sobą wszystkie składniki, a na końcu dolewamy ubitą na sztywno pianę z białek. Formę smarujemy masłem i wlewamy na dno cienką warstwę ciasta. Wkładamy formę z ciastem na 5 minut do nagrzanego do 160-180ºC piekarnika. Za każdym razem, gdy ciasto upiecze się na brązowo, wlewamy na nie kolejną cienką warstwę. Wkładamy formę na 5 minut do piekarnika. Po wyczerpaniu się ciasta, babkę sękaczową wyjmujemy, a gdy ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem

http://www.kuron.com.pl/gfx/kuron/pl/kuron_przepisy/2/113/glowne/s1807319853.jpg

kuron.com.pl

Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=424239


Temat: Co jecie dziś na obiad ?

A ja jadłem wczoraj babkę ziemniaczaną (pierwszy raz w życiu cuś takiego widziałem).
Produkcja: Mama Globy'ego

Niezłe


A ja wczoraj też robiłem babkę ziemniaczaną (SAM ROBIŁEM ) - pysznota.
Typowo podlaska potrawa.

Ktoś chce przepis, to zaraz napiszę.
Źródło: froum.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?t=11804


Temat: Co zrobic by miec silna wole.
ooo to i ja się pochwalę...koleżanka dziś przyniosła do pracy cieplutką pachnącą CAŁĄ BLACHĘ babki ziemniaczanej...i mówi: częstujcie się.Kochane..jaki to był zapach:):) po prostu kusiło niezmiernie ale nie poddałam się...pomyslałam, jeszcze 2 godziny pracy i dotrę do domu i zrobię sobie kluski (a'la kopytka) i tak tez uczyniłam:D Zrobiłam, polałam jogutrem naturalnym z cynamonem i najedzona jestem aż do teraz;D te wasze przepisy<niam>
Także nie poddajemy się...i lecimy dalej!!!Oby do przodu!A jutro kotleciki z mięska z indyka:D będzie <ok>
Źródło: forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?t=303


Temat: Babka majonezowa
" />Babka majonezowa - przepis od mojej siostry

1/2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

1 szkl. cukru

4 jajka

1/3 szkl.majonezu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie :

Wrzucamy wszystko do miski i miksujemy ok 3-5 minut tak by cukier sie rozpuścił , wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut w 175 stopniach.

Smacznego

Na zdjęciu jeszcze gorący (o: mmmm...pyszny !!!!!

jeszcze bez cukru pudru (o:
Źródło: szyjemy-po-godzinach.pl/viewtopic.php?t=4082


Temat: Przepisy.
" />Łatwy przepis na babkę piaskową
Wytestowane w zeszly weekend i pychotka.

Składniki:
- 5 całych jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej (ja dałam pszenną)
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 margaryna (Kasia).
- 1 łyżeczka kakao
- można dodać rodzynki, orzechy itd.

Jak przyrządzić?
Jajka całe ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia (proszek rozmieszać z mąka) oraz roztopioną i trochę przestudzona margarynę. Wszystko wymieszać i połowę masy wylać na blaszkę. Do drugiej połowy dodać łyżeczkę kakao. Potem można wymieszać obie masy, aby babka miała ciekawy wzorek . Piec ok.1h (aż ciasto się zarumieni) w temperaturze do 200 stopni. Piekarnik wcześniej nagrzać. Babkę po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Lekko przestudzoną wyciać z blaszki i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Ostudzoną posypać cukrem pudrem lub gotową polewą np. z gelwe.

SMACZNEGO :D :D
Źródło: forum.e-chomik.eu/viewtopic.php?t=4556


Temat: Przepis na pyszną babkę
Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 4/5 szklanki kwaśnej śmietany
- szklanka cukru
- 6 jaj
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ćwierć kostki margaryny
- 2-3 łyżki smalcu
- olejek migdałowy
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z cytryny

Sposób przyrządzania:
Żółtka utrzeć razem z cukrem, białka ubić, dodać wcześniej przygotowane tłuszcze, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Teraz po dokładnym utarciu połączyć razem ze śmietaną. Na końcu dodawać pianę z białek na przemian z mąką pszenną (3 łyżki mąki na 3 łyżki białka), później sok z cytryny oraz olejek.
Babkę polać polewą, może być czekoladowa, ale również każda inna.

Smacznego!
Źródło: forum.ayz.pl/viewtopic.php?t=163


Temat: Ciasta i ciasteczka
" />Woj4ek w temacie o potrawach z ziemniaków wspomniał o babce ziemniaczanej. I przypomniało mi się, że ja mam świetny przepis na babkę na majonezie, która absolutnie zawsze mi się udaje. Oto i on.

Babka na majonezie
5 jajek
0,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mąki kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 łyżki majonezu (lub jeden mały)
1 olejek śmietankowy

Białka ubijamy na sztywno, do tego dodajemy cukier i po jednym żółtku, następnie majonez, na koniec mąkę z proszkiem i olejek śmietankowy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy w 175 stopniach przez 45 minut. A potem- czego dusza zapragnie. Wersja błyskawiczna to posypanie cukrem pudrem, można zrobić lukier albo polewę czekoladową. Wersja najlepsza? Polewa czekoladowa plus wiórki kokosowe uprażone (jeśli można tak powiedzieć o wiórkach) na patelni.

I mimo że majonez uważam za obleśny, to ta babka jest przepyszna (;
Źródło: alk1b40.nastolatek.pl/forum/viewtopic.php?t=16549


Temat: Przepisy
" />to jest przepis na finska babke orzechowa jaki dostalam od mojej kolezanki:)
(z dedykacja dla Lintu:P)
składniki:
18dag masla
18 dag cukru
4 jaja
1/2 lyzeczki cynamonu
3 łyzek rumu
15 dag mielonych orzechow laskowych
13dag maki pszennej
13 dag maki ziemniaczanej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
opis:
1)maslo utrzyj z cukrem na puszysta mase,ucierajac wbijaj po jajku, przypraw cynamonem i rumem. Orzechy wymieszaj z masa i dodaj make pszenna, ziemniaczana oraz proszek do pieczenia. Ciasto włóż do formy (keksowki).piec 50 min. w temp.200stopni C
2)gotowe ciasto ochladzaj ok.10 minut w formie nastepnie wyjmij i pozostaw co calkowitego ostygniecia
3)czas przygotowania: 1 i 1/4 godz.
Źródło: aurinko.net.pl/forum/viewtopic.php?t=127


Temat: Babka ziemniaczana
Moja ś.p. prabacia Marianna była specjalistką w babce ziemniaczanej. Podobno robiła tak smakowitą, że jej wnuki do tej pory oblizują się na samo jej wspomnienie.
Przepis (z pamięci):
zetrzeć ziemniaki na tarce - ilośc według uznania i apetytu
ziemniaki przyprawić solą i majerankiem, dodać jajko lub 4 jaja, ale nie dodawać mąki ani pieprzu
blaszkę wyłożyć kawałkami wędzonego boczku (dla smaczku), na to wlać babkę i na jej wierzch też położyć kawałki boczku
Zapiekać w piecu, no teraz to bardziej w kuchenkach gazowych lub elektrycznych.
Piec na złoty kolor i... SMACZNEGO!

P.S. Już mi ślinka pociekła....
Źródło: wycinki.com/forum/viewtopic.php?t=22


Temat: babka ziemniaczana
a wiecie,ze w supraślu, kolo bialegostoku, odbywaja sie nawet mistrzostwa swiata w pieczeniu babki ziemniaczanej (no dobra - w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej, [/quote]
Ja wiem. Małż z okolic, Supraśl fajny jest, moja rodzina trochę bardziej na północ, już nie Kurpie, a jeszcze nie Mazury . Tzn. ja urodziłam się na Mazurach.
Ja jestem babkowy ortodox, [...]ąc od tego że nie dodadję smalcu ani skwarek, błeee

A to przepis podobno polski, ale przywieziony od polonii australiskiej przez szwagra. Na wegańsko trzeba przerobić:
marchewka, cukinia, cebula, mąka z proszkiem (kubek na 0,5 kg cukini) (bez proszku moim zdaniem na jedno wyjdzie), jajko, ser zółty. Warzywa starkować, najlepiej na drobnej tarce, wszysko wymieszać i upiec. Całkiem, całkiem
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3423


Temat: Szukam przepisu na tort bezmleczny i bezglutenowy
Moje kochane - to miało być bez glutenu i bez mleka - kasza manna (grysik) to z pszenicy i pełna glutenu po sam dach.

Bezglutenowy biszkopt na tort można zrobić z mieszanki skrobiowej np z "Glutenexu" ale to wychodzi dość suche i łatwo się kruszy.
My piekliśmy ciasto jak do babki piaskowej, z tłuszczem i mąką ziemniaczaną (skrobią) albo Maizeną, przepis w każdej książce kucharskiej.
Jeśli w przepisie jest mleko można zastąpić je innym: sojowym jeśli tylko nie przeszkadza ten posmak, my używaliśmy np Humany SL.
Można mleko wymienić na sok owocowy albo rzadki przecier np z dyni,
można dać po prostu wodę ale wtedy ciasto jest "jałowe" w smaku - dzieciom to nie przeszkadza.
Można kupić gotowy spód też np w "Gluteneksie", tylko są suchawe i trzeba je nasączyć.
Dobrze sprawdzały się takie stare przepisy na ciasto z marchwi albo fasoli, choć nie wszyscy lubią.
Przekładałam
masą z białek (jak w ptysiu),
galaretkami i musami zestalanymi żelatyną,
albo klasykiem: cukier, żółtka, dodatek smakowy (kawa, kakao) i taki tłuszcz jaki jest tolerowany.
Niezły był kokosowy krem na zimnotłoczonym oleju kokosowym.

My na szczęście mogliśmy jeść i jajka, i żelatynę, i kakao. Trzeba kombinować.

W moim niedużym mieście jest cukiernia gdzie można taki tort zamówić gotowy może i u was też?.
Źródło: atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=181


Temat: Miedzynarodowa impreza, szukam inspiracji
Babka ziemniaczana

1 kg ziemniaków - obranych i startych na średniogrubej tarce
2 jajka
1/2 szkl mąki lub kaszy manny (lub pół na pół)
2 cebule - pokrojone drobno i podsmażone na oleju lub oliwie
1 cebula surowa starta na drobnej tarce
3 łyżki oleju lub oliwy
sól - dużo, minimum 1 łyżka, bo ziemniaki chłoną jej bardzo dużo
pieprz świeżo zmielony
majeranek
trochę gałki muszkatołowej


Wszystko mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st C.
Prostokątną formę (keksówkę) smarujemy oliwa i wysypujemy mąką.
Przekładamy masę. Wierzch smarujemy oliwą/olejem.
Pieczemy ok. 1 godziny (czasem nieco dłużej).*

przepis z forum CinCin
Źródło: kobiety-kobietom.com/forum/viewtopic.php?t=8700


Temat: PPPP 21marca 2oo9
U Pawła jak zwykle nie zabrakło wiosennych przepisów, wybrałam propozycje właściela audycji. Na formowy stół wędruje gastrofaza dnia: Baba ziemniaczana( wegetariańska)
Wygląda to bardzo podobnie jak w przypadku przygotowywania placków ziemniaczanych, z pewnymi modyfikacjami oczywiście:
Ścieramy na tarce ziemniaki, dodajemy 2, 3 łyżki mąki pszennej, 2 jaja, posiekaną a następnie zeszkloną na patelni cebulkę, czosnek też jest mile widziany, do tego sól, pieprz i zioła jakieś, może to być np. majeranek.
Uzyskaną masę umieszczamy w podłużnejforemce i zostawiamy w piekarniku w 180 stopniach na godzinę niepełną. Po wyjęciu z blachy należy ową babę pokroić w 2 cm plastry i oliwą wysmarować poczym na gril wrzucić aż uzyskamy cudowną skorupę na powierzchni a ciekawe i treściwie zabudowane wnętrze wzbudzi nasz wiosenny apetyt. Babka ziemniaczana doskonale smakuje z kubikiem zimnego kefira. Smacznego!
Źródło: antyradio.krakow.pl/viewtopic.php?t=435


Temat: Specjalności regionalne
" />Nie jestem pewien, jaka część, ale na pewno niektórzy forumowicze nie pochodzą z Warszawy i znają jakieś specjały regionalne które w innych częściach Polski są mało popularne, albo całkowicie nieznane. Proponuje podzielenie się takimi daniami

Dla mnie daniem, które ja uwielbiam, znam od dziecka, a którego nie znali moi znajomi z innych regionów jest Kartoflak(Rejbak, Kugiel, Babka ziemniaczana)

Przepis na dość pokaźną, rodzinną porcję:

4 kg ziemniaków
2,5 łyżeczek soli
duża cebula
pieprz
0,5 kg ziemniaków
ok 0,25 kg boczku
0,5 kostki smalcu


Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce. W międzyczasie kroimy kiełbasę i boczek i podsmażamy na patelni. Gdy ziemniaki są już starte, wrzucamy na patelnię smalec, roztapiamy i wlewamy do ziemniaków. Mieszamy dodając sól i pieprz. Masę przelewamy do formy wysmarowanej jakimś tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy 1-1,5 h.

A po wyjęciu wygląda tak :


A jeszcze lepszy po odsmażeniu na drugi dzień

Ps. Jeśli chodzi o nazwę kartoflak, to pochodzi od trochę innego sposobu przygotowania. Bowiem masę umieszcza się we flakach, takich jak kiełbasę i wtedy gotuje. Również pyszne, ale bardzo rzadko teraz praktykowane.
Źródło: pwgay.org/forum/viewtopic.php?t=1718


Temat: Babka majonezowa
Babka majonezowa - przepis od mojej siostry

1/2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

1 szkl. cukru

4 jajka

1/3 szkl.majonezu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie :

Wrzucamy wszystko do miski i miksujemy ok 3-5 minut tak by cukier sie rozpuścił , wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut w 175 stopniach.

Smacznego


Na zdjęciu jeszcze gorący (o: mmmm...pyszny !!!!!

jeszcze bez cukru pudru (o:

Jeszcze zdążycie upiec do dzisiejszej kawy , jesli nie zapraszam do siebie (o;
Źródło: coricamo.com/forum/viewtopic.php?t=1377


Temat: Nauczyciel w kuchni !!
" />Molik poszukuje przepisu na pierniczki, a ja odkopałam przepis na babkę, która zawsze wychodzi i jest pyszna (jest jeszcze czas przed Świętami, żeby wypróbować)

Babka majonezowa:
1 szklanka cukru,
4 jajka,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki majonezu,
1 olejek śmietankowy ( ja dodaję &frac12; śmietankowego i 1/2 cytrynowego),
mały proszek do pieczenia.
Białka należy ubić z cukrem. Następnie dodawać po kolei żółtka, olejek,
majonez i mąkę wymieszaną z proszkiem - cały czas miksując. Wylać do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Piec w 180 stopniach ok. 40-45 min.
Źródło: kursy.literka.pl/forum/viewtopic.php?t=7804


Design by flankerds.com